Alimentele care dau dependenţă

Ashley Gearhardt, profesor la Universitatea Michigan contribuie la un volum de cercetare care evaluează alimentele, în funcţie de dependenţa pe care o creează organismului.

Iată câteva exemple:

Pâinea albă este făcută din făină rafinată, din care au fost extrase substanţele nutritive (tărâţe, germeni de grâu). Optează pentru o pâine consistentă, pe care nu o poţi strânge în pumn sub forma unei mingi de tenis. În acest fel, ştii că cerealele sunt într-adevăr “integrale”.

Gogoşi Experţii cred că zahărul ar putea fi cel mai mare creator de dependenţă. Studiile au arătat că de fiecare dată când cobaii de laborator mănâncă zahăr, organismul eliberează dopamină. Nicole Avena, neurocercetător şi expert în dependenţă alimentară, spune că “acest lucru nu este normal. Eliberarea de dopamină este o reacţie pe care te aştepţi să o vezi la un dependent de droguri”.

Tort Există ceva irezistibil în legătură cu substanţele cremoase ale unui tort dulce, nemaivorbind despre glazură. Zahărul, în numeroasele sale deghizări, a fost asociat cu obezitatea, diabetul şi sindromul metabolic.

Paste Mâncăm mult prea mult din acest aliment, mai ales că îl combinăm cu unt, sare şi brânză. Porţia italiană tipică poate încăpea într-o ceaşcă de ceai. Porţiile americane sunt de dimensiunea farfuriei. Cumpără paste din alac (grâu spelt) de înaltă calitate, găteşte-le al dente (procesul de fierbere al pastelor, astfel încât să fie moi la exterior, dar încă tari în interior, care reduce indicele glicemic) şi foloseşte ulei de măsline pentru a îmbunătăţi profilul nutritiv al pastelor, spune Andrew Weil, fondator şi director al Centrului Arizona pentru Medicină Integrativă de la Universitatea din Arizona.

Chipsurile sunt foarte bogate în grăsimi şi sare. Cel mai bine este să faci acasă nişte chipsuri din varză, cu puţină sare de mare, pentru a-ţi satisface pofta pentru produse crocante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *