Alimentele care te fac să mănânci mai puțin

Fulgii sau tărâțele de ovăz absorb lichidul din stomac şi au capacitatea de a se umfla, astfel încât ne vom simţi mai multă vreme sătui. Dacă sunt preparaţi cu apă, iaurt sau lapte degresat, fulgii trec mai greu prin aparatul digestiv, ceea ce înseamnă că foamea va întârzia să apară.

Supa de fasole

„Supele sunt în sine săţioase, fiindcă îţi umplu stomacul cu apă mai ales, cu puţine calorii“, explică nutriționistul Barbara Rolls, autoarea cărţii „Dieta Volumetrică“. Iar supele cu boabe de fasole aduc un plus de fibre alimentare şi de carbohidraţi complecşi, care te menţin sătul mai multă vreme. Un bol cu supă de fasole boabe nu conţine mai mult de 150 de calorii, spune Rolls. Desigur, ca să nu adaugi calorii inutil, supa nu se mănâncă cu pâine.

Iaurtul grecesc

Cercetătorii de la Universitatea din Harvard au observat obiceiurile alimentare a 120 de mii de oameni vreme de 20 de ani şi au descoperit că iaurtul este alimentul cel mai eficient pentru a scăpa de kilograme. „Iaurtul grecesc are un conţinut mai mare de proteine şi mai puţine zaharuri decât un iaurt obişnuit“, spune Dubost.

Merele se numără printre foarte puţinele fructe care conţin pectină, o substanţă care încetineşte în mod natural digestia şi, deci, ne face să ne simţim plini mai multă vreme, arată un studiu publicat în revista „Gastroenterology“. Sigur, mărul trebuie mâncat întreg, ca atare, cu tot cu coajă. Studiul respectiv a arătat că persoanele care au mâncat un măr pe zi s-au simţit mai sătule şi, per total, au mâncat mai puţin decât cele care, în locul fructului propriu-zis au băut suc de mere.

Cartoful copt sau fiert

Într-o statistică privind percepţia asupra alimentelor în funcţie de indicele de saţietate, inclusiv orezul brun şi pâinea integrală, cartoful fiert s-a clasat pe locul întâi în topul produselor cu cea mai mare capacitate de a-i face pe voluntari să se simtă sătui. Deşi sunt asimilați conţinutului crescut de carbohidraţi, cartofii nu ar trebui excluşi din dietă, dar nu în formă prăjită. Fierţi sau copţi, cartofii oferă multe vitamine, minerale şi fibre alimentare, rezultatul fiind că te simţi sătul pentru mai mult timp.

Ouăle

Un studiu recent arătă că persoanele care au mâncat unul sau două ouă la micul dejun au consumat, pe parcursul zilei cu 330 de calorii mai puţin decât cele care au mâncat un croasant sau un produs de patiserie. „Ouăle se numără printre puţinele alimente considerate proteine complete, ceea ce înseamnă că aduc în organism toţi aminoacizii esenţiali pe care corpul nu-i poate produce singur. Odată digerate ouăle, aminoacizii stimulează producerea unor hormoni de la nivelul aparatului digestiv care suprimă apetitul“, explică medicul Joy Dubost, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Dietetică din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *