Designeri internaționali care s-au inspirat din portul românesc

Valentino

Celebrul brand Valentino a prezentat pe podiumurile international de modă piese cu inspirație tradițională, în colecțiile sale din anul 2015.

Yves Saint Laurent – „La blouse Roumaine” de Henri Matisse

Yves Saint Laurent s-a inspirat în 1981 din capodopera lui Henri Matisse, pictură veche din 1940. Tot el a declarat că a vrut ca acea colecție să fie inspirată de tot ceea ce el iubea la acel moment. În cadrul prezentării de modă, coafurile modelelor erau făcute în același mod în care fetele de la țară își prindeau părul.

Tom Ford

Portul popular cu rădăcini în Făgăraș a ajuns faimos în toată lumea în 2012, atunci când Adele a apărut pe coperta revistei Vogue îmbracată într-o ie cu motive tradiționale românești. Toți criticii de modă au considerat-o ca fiind o apariție de neuitat.

Philippe Guilet

Designer-ul francez are o colecție numită „100% in RO”, iar piesele vestimentare din aceasta conțin elemente tradiționale reinterpretate din costumația călușarilor.

Joseph Altuzarra

Un alt designer francez a apelat la motivele românești pentru a crea o colecție uimitoare. El deține brandul american Altuzarra și are multe piese ce se aseamănă fie cu iile românești, fie cu fustele creion cu motive etno.

Tory Burch

Inițial, Tory Burch a susținut că inspirația ei a fost cultura africană, însă după și-a schimbat părerea.

Dior

Se pare că portul românesc este, într-adevăr, extrem de apreciat. Atât de apreciat încât cojocul binșenesc a fost „furat” de cei de la Dior și a apărut în colecția din 2017.

Anthropologie

Anthropologie este un brand din Statele Unite care oferă experiențe unice și aduce consumatorilor săi culturi din toate colțurile lumii. Așa au ajuns și piesele cu motive românești să fie recunoscute în SUA.

Jean Paul Gaultier a dedicat o întreagă colecție tradițiilor românești, ce a fost extrem de apreciată.

Isabel Marant

Celebrități precum Adele, Kate Moss,  Anne Hathaway și Katie Holmes au îmbrăcat piese de vestimentație inspirate de românesc din colecția „La Blouse Roumaine”, a designer-ului Isabel Marant.

Oscar dela Renta nu a rezistat nici el formelor diafane ale iei româneşti şi a introdus-o în colecţia lui haute-couture din 2000.

Ia traditionala o vedem purtata de catre interpreti si interprete de muzica populara, insa trebuie precizat faptul ca exista o multime de femei care in viata de zi cu zi aleg sa poarte fie o ie cu maneca scurta, fie o ie traditionala cu maneca lunga.

Ei bine, doamnele si domnisoarele pot alege sa poarte o astfel de piesa vestimentara datorita faptului ca iubesc traditia si portul romanesc, asa ca decat sa poarte o camasa adusa din import mai bine prefera sa poarte o ie traditionala romaneasca.

Un alt motiv pentru care doamnele si domnisoarele prefera sa poarte ie romaneasca este acela ca materialul din care este confectionata ia este unul usor, care lasa pielea sa respire, este un material care le ajuta pe femei sa se simta foarte bine in pielea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *