Dieta keto. Slăbire accelerată, dar controversată

Ce sunt dietele ketogenice:

Mecanismul acestor diete este destul de simplu. Se obligă organismul să consume un alt combustibil decât glucoza. În mod normal, noi consumăm glucoza provenită din pâine, cartofi, orez, paste făinoase, mămăligă, fructe şi din legume. În situaţia în care mâncăm doar carne, brânză şi lactate în general, ouă şi grăsimi, atunci organismul este forţat să apeleze la alte surse de energie şi foloseşte grăsimile.

Această folosire a grăsimilor în loc de zahăr converteşte metabolismul într-o anumită stare în care apare şi o saţietate mai puternică, şi o pierdere mare de kilograme (n. r. – cetoză). Iniţial, cel puţin trei-patru kilograme se pierd în prima săptămână prin deshidratare. Aceste prime patru kilograme pot motiva de multe ori persoanele care ţin o astfel de dietă, convingându-le că dieta este bună şi să meargă mai departe cu acest regim.

Ele împing acest dezechilibru pe o perioadă chiar de două-trei luni. Din păcate, foarte mulţi oameni nu pot urma un regim de acest tip pe perioade mari de timp, iar reintroducerea componentelor excluse iniţial, dar care sunt fireşti în alimentaţie, cum sunt pâinea, cerelalele şi aşa mai departe, se soldează cu multe kilograme depuse rapid, a declarat pentru Adevărul medicul nutriţionist Adrian Copcea.

Dieta ketogenică presupune consumul de alimente bogate în proteine şi reducerea aportului de carbohidraţi (dulciuri, cereale, fructe şi legume). Scopul este de a folosi depozitele de grăsime ca sursă principală de energie a organismului, în locul glucozei.

Controversată şi îndelung combătută, dieta ketogenică îşi are avantajele şi riscurile ei, iar unul dintre susţinătorii ei, medicul Andrei Laslău, rezident chirurgie în cadrul Spitalului „Sf. Ioan“, din Capitală, mărturiseşte că acest regim „accelerează arderea grasimilor“.

Pe de altă parte, Valentin Vasile, profesorul şcolii de fitness MoveOn dezaprobă acest regim şi trage un semnal de alarmă referitor la neajunsurile lui. „În opinia mea, dieta ketogenică nu îşi merită popularitatea“, spune Valentin Vasile, cu fermitate. „Modul de alimentaţie ne influenţează în mod direct sănătatea, aşadar este crucial ca înainte să ne înrolăm în a urma o dietă sau alta, să aruncăm o privire realistă şi obiectivă peste setul de avantaje şi dezavantaje“, susţine antrenorul.

După ce el însuşi a urmat această dietă, doctorul Laslău mărturiseşte că o alimentaţie corectă a fost suficientă. „ De la alimentaţie pleacă totul“, a recunoscut Andrei. „Degeaba te duci la sală sau alergi dacă mănânci prost. Succesul vine din bucatele pe care le deguşti, nu de la ce poţi să arzi caloric în 45 de minute, de trei ori pe săptămână“, este de părere Laslău.

Conştient că sportul, în ciuda avantajelor sale, nu poate face minuni pentru gurmanzi, Valentin Vasile afirmă că exerciţiul fizic este insuficient, dacă alimentaţia nu este una echilibrată. „Sportul are limitările sale în procesul de slăbire şi, totuşi, îţi este indispensabil dacă, după slăbire, nu vrei să te alegi cu falduri de piele, vergeturi şi celulită inestetică“, a afirmat specialistul în nutriţie sportivă.

Aceeaşi masă musculară, fără vergeturi şi fără să ne înfometăm – asta promite dieta keto. Totuşi, unele voci condamnă aceste afirmaţii şi susţin că, pe termen lung, regimul ketogenic este toxic.

Doctorul chirurg Andrei Laslău consideră că specialiştii greşesc. „Dieta ketogenică exclude din alimentaţie mizeriile pe care cei mai mulţi dintre noi le mănâncă. Eu nu cred că poate să fie periculos să excludem o categorie total toxică de alimente şi, mai ales, pe cele foarte bogate în zahăr“, a completat acesta pentru ziarul Adevărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *