Fibrele alimentare şi importanţa acestora

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați proveniți din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale, ce nu pot fi digerați de enzimele din tubul digestiv.

Ele ajută la stimularea digestiei, reducerea nivelului de colesterol în sânge prevenirea bolilor de colon și controlarea glicemiei.

Fibrele alimentare sunt pe post de balast, care se elimină odată cu celelalte reziduuri rezultate din procesul de digestie și de fermentație intestinală. Termenul „fibre alimentare” a fost folosit pentru prima oară de nutriționistul E. H. Hipsley, în anul 1953.

Se recomandă 20 – 35 grame pe zi, însă o medie consumată în prezent, calculata de statisticieni, este de 9 – 12 grame zilnic.

Ca exemplu, un măr conţine în jur de 4 grame de fibre, iar un fruct întreg de avocado are aproximativ 10 grame.

Mai nou, în farmacii sau magazine specializate au apărut suplimente ce oferă fibre sintetizate în urma unor procese de prelucrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>