Materiale textile folosite in industria modei

In industria modei se folosesc doua tipuri de materiale textile, respectiv cele naturale si sintetice.

Materialele textile naturale
Matasea este cea mai scumpa fibra naturala din lume, care se obtine din coconii larvelor viermilor de matase, crescuti in captivitate. Sericultura – cresterea viermilor de matase este una dintre meseriile din lume care necesita foarte multa rabdare. Pentru a produce un kilogram de matase, este nevoie de 3000 de viermi de matase care mananca 104 kg de frunze de dud. Pentru a croi un kimono din matase pura este nevoie de 5000 de viermi de matase. Nu este de mirare, astfel, ca matasea naturala si pura este foarte scumpa. Peste 30 de tari produc matase naturala, printre ele se afla China si India, dar si Romania.

Bumbac
Este un material foarte versatil si, in acelasi timp, cel mai rezistent din fibrele naturale, cu exceptia lanei. Bumbacul rezista foarte bine daca este vopsit. In plus, aerul trece foarte usor prin tesatura – ”respira” bine.

Aplicatii: pentru capitonari, faptul ca bumbacul lasa sa treaca aerul este un avantaj absolut. Pentru o camera in care oamenii stau mai mult timp – un living, de exemplu – acest lucru va mari gradul de comfort al mobilierului. Daca va place aspectul cret, sifonat, care este mai mereu la moda si caracteristic verii, atunci niste huse de bumbac sunt exact ceea ceva trebuie. Daca va doriti si durabilitate, atunci alegeti un amestec de bumbac cu fibra sintetica. Bumbacul este de asemenea o alegere buna pentru husele de perne sau cuverturi. In camerele mai putin formale, ferestrele pot fi acoperite cu draperii de bumbac.

Panza
Facuta din fibre vegetale, aceasta are un luciu fin. Este foarte rezistent cand vine vorba de patare, dar se sifoneaza foarte usor.
Aplicatii: Panza este excelenta ca fata de masa pentru ca este usoara.

Lâna
Dintre toate fibrele naturale, lana este cea mai rezistenta. Ea poate fi destul de aspra, dar tine de cald; totusi, exista unii oameni alergici la lana (si cainii mai pot avea aceasta reactie la covoarele si tapiseriile de lana).
Se foloseste la catrintele de la costume populare.
De asemenea, pielea de oaie, cu tot cu blana, neprelucrata, este materia prima ideala pentru covorasele care se aseaza langa pat, in mijlocul living-ului sau in fata semineului. O tapiterie din lana va dura pana laviitoarea era glaciara, atat de rezistenta este.

Casmirul
Stim ca acest tip de material este tot ceea ce poate fi mai luxos intr-un pulover. Casmirul provine de la capra Casmir. Aceste capre au lana foarte fina si foarte lunga, insa ele produc o cantitate foarte mica de lana anual, de unde si pretul ridicat al materialelor.

Materiale textile sintetice
Acril
Se coloreaza foarte usor si este rezistent la pete. In plus, nu se deterioreaza foarte repede la actiunea indelungata a soarelui, calitate care nu este des intalnita la fibrele textile naturale. In schimb, este ceva mai greu de curatat dect lana si se poate acoperi de scame. Aplicatii: este de cele mai multe ori combinat cu fibre naturale pentru a le conferi rezistenta.

Nylon
Este printre cele mai rezistente materiale. Nu se pateaza, insa ii lipseste calitatea cea mai importanta: nu ”respira”. Aplicatii: soliditatea tesaturii de nylon si faptul ca tine de cald face ca materialul sa nu fie foarte placut de folosit la capitonari, huse, fete de perna, etc.

Polyester
Acest material sintetic este format din fibre rasucite, impletite intre ele. Nu isi pierde culoarea usor, dar este mai greu de curatat decat nylonul si lana. Si nu este la fel de rezistent ca celelalte materiale. Aplicatii: este deseori folosit ca o parte din amestecul de fibre care e folosit la capitonari.

Acetat
Este un material rezitent si putin afectat de umiditate. E mai usor decat celelalte fibre sintetice si in plus nu se sifoneaza usor si nu face scame. Aplicatii: se foloseste mai ales ca draperii, pentru ca nu se sifoneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *