Multivitaminele nu au efectele miraculoase aşteptate

Femeile care iau multivitamine nu au o speranta de viata mai mare decat a celor care nu iau astfel de pastile, arata un studiu publicat in Archives of Internal Medicine.

Dr. Christian Gluud de Universitatea din Copenhagasi Dr. Goran Bjelakovic de la Universitatea din Nis din Serbia spun ca multi oameni merg pe ideea ca, daca un supliment de vitamine este bun, atunci mai multe vor fi si mai bune. „Datele disponibile cu privire la efectele adverse ale suplimentelor alimentare au fost limitate si subraportate pana de curand. Nu putem recomanda utilizarea de vitamine si suplimente minerale, ca o masura preventiva, cel putin nu la o populatie bine hranita”, au spus cei doi.

Studiul cercetatorilor americani a durat 19 ani si a implicat aproape 40.000 de femei, cu varste intre 55 si 69 de ani. Cercetatorii au evidentiat ca femeile ce au consumat in mod frecvent multivitamine au avut un risc mai mare de deces, decat cele care au neglijat acest aspect.

Acest lucru a fost constatat si pentru femeile care au luat în mod regulat fier, vitamina B6, acid folic, zinc, magneziu si cupru. Din cele 15 suplimente analizate, doar calciul a fost asociat cu un risc mai mic de deces.

Studiul a constatat doar o legatura între vitamine si un risc crescut de deces, dar nu a dovedit ca suplimentele provocat moartea. Autorii spun motivele nu sunt clare. „Am vazut un risc crescut de mortalitate totala, dar nu stim cu adevarat care este motivul”, a declarat autorul Jaakko Mursu, de la Universitatea din Minnesota.

Tagged with 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>